Informatie voor omloopbewoners

Wat is Rally

De rallysport verschilt van andere autosporten doordat zij niet verreden wordt op permanente circuits. Het wedstrijdterrein bestaat uit verschillende klassementsproeven (KP’s) openbare wegen die volledig voor het overige verkeer worden afgesloten en waar de deelnemers afzonderlijk, om de minuut, worden gestart. Een deelnemende team bestaat uit 2 personen (bestuurder en navigator) en natuurlijk een rally auto die bijgestaan wordt door een serviceploeg met mekaniekers en materiaal in het wedstrijdcentrum.

Het principe van de rallysport is dat het team in de rallyauto zo snel mogelijk de klassementsproef dient af te leggen. Tijdens het rijden van de klassementsproef leest de navigator de naderende bochtencombinaties en afstanden voor aan de rijder in een soort codetaal, pacenotes of nota’s genaamd. Deze maken de piloot en de co-piloot vooraf tijdens de verkenningen van het parcours.Tijdens de wedstrijd leest de co-piloot deze voor zodat de piloot precies weet welke bochtencombinaties hem te wachten staan.

Alle deelnemers rijden dus individueel het parkoers. Op deze wijze worden verschillende klassementsproeven door de deelnemers gereden. Wie aan het einde van de rally totaal de minste rijtijd heeft gerealiseerd op de klassementsproeven, is algemeen winnaar. Ook worden er prijswinnaars benoemd naar klassenindeling. De klassenindeling gebeurt op basis van het type en de leeftijd van de wagens alsook de cilinderinhoud van de motor.

Alle rallyauto’s dienen aan strenge veiligheidseisen te voldoen voordat ze worden toegelaten aan een rally. Voor aanvang van elke rally worden alle wedstrijdauto’s door onpartijdige, speciaal hiervoor opgeleide Technische Commissarissen van de Belgische Autosport Federatie (RACB) gekeurd.

Zo dient elke rallyauto in ieder geval voorzien te zijn van:

Tevens is de equipe verplicht een valhelm en een brandvrije rallyoverall en brandvrije onderkleding te dragen.

Klassementsproeven

De klassementsproeven worden door de organisatie van de rally opgebouwd en dienen ook aan zeer strenge veiligheideisen te voldoen om de veiligheid van publiek, rijders en aanwonende te garanderen.
De verzorging van de veiligheid en het ordelijk verloop van de totale rally wordt door rally-officials uitgevoerd. De totale afstand die een deelnemer tijdens een rally aflegt bestaat uit twee soorten,
als eerste de wedstrijdkilometers op de klassementsproeven en als tweede de verbindingskilometers op de openbare weg tussen de verschillende klassementsproeven.

Tussen de klassementsproeven rijden de deelnemers als normale verkeersdeelnemers op de openbare weg en zij dienen zich daarbij aan alle verkeersregels te houden.
De uiteindelijke beslissing over het eindklassement wordt dus uitsluitend op de klassementsproeven bepaald.

Heb je als omloopbewoner vragen over het event of wens je iets te melden aan ons?
Gebruik het formulier om ons in te lichten en wij nemen zo snel mogelijk met je contact op!

Vragen & meldingen