Jonas Dewilde, de beste Junior

Na twee overwinningen van Tom Rensonnet en Gilles Pyck, werd de vijfde manche van het Junior Belgian Rally Championship gewonnen door Jonas Dewilde. Op de maaskiezel van de Sezoensrally ging Charles Munster twee keer in de fout. Het bood Jonas Dewilde de kans om zijn tweede overwinning ooit te boeken in het Junior BRC, nadat hij vorig jaar ook dal de beste jongere was in Ieper.

Zoals verwacht nam Charles Munster meteen het commando in handen, maar op de derde proef, Goolder, ging hij over de kop met zijn Opel Corsa Rally4. Met bijna 2’50” tijdverlies zat er voor de Junior-kampioen niets anders op dan voluit te mikken op snelste tijden. Maar, even later moest hij de strijd staken na een gebroken aandrijfas. Zo miste Munster de tweede lus. In de derde ronde ging de Corsa-rijder opnieuw van start. Het leverde hem nog eens 4 snelste tijden en evenveel bonuspunten op, maar opnieuw ging Charles Munster in de fout. In Veldhoven, op de laatste proef, knalde hij op een chicane, met heel wat schade aan de Corsa als gevolg. 

Jonas Dewilde liet de kans niet liggen. De jonge rijder uit Staden had zich goed voorbereid. “Vorig jaar had ik geen optimaal gevoel op de kiezelstroken. Daarom reden we de shakedown. Daar kon ik wennen aan het speciale gevoel op onverhard. We hebben snel en zuiver gereden,” vertelde Jonas Dewilde. 

Even ging Jonas Dewilde in de fout, op asfalt. “Op KP 7, Steenberg, liet ik me in de laatste bocht even verrassen door grind op het asfalt. We gingen aan hoge snelheid twee keer rond en staken even vast. Het kostte me de scratch op die proef, maar na die verwittiging hebben we ons niet meer laten verrassen. De overwinning is binnen!”

Een overwinning die hem aan de leiding brengt in de tussenstand van het Junior BRC, maar op het einde van het seizoen zal hij 15 punten moeten laten vallen van de 82 punten die hij al scoorde. In de eindafrekening van 6 resultaten moeten immers drie scores zitten behaald in de 4 “mandatory” events die nog komen. Dat betekent dat Jonas slechts drie scores kan inbrengen van de 4 die hij nu al behaald heeft. 

Nikolai Bruyneel kende een heel bewogen wedstrijd. In de tweede ronde liet hij zich verrassen op de rondkoers van De Hees, maar hij scoorde wel zijn eerste scratch van het seizoen. “Ik haalde de Nederlander Paul Souman in. Na een heel snelle strook met waaiers die vol gas genomen konden worden, miste ik mijn rempunt omdat ik niets zag in het stof. We gingen van de baan in een sloot. De klap was hard, met heel wat schade aan de Clio als gevolg. De achtertrein is krom, maar we rijden verder,” aldus Nikolai Bruyneel, die door navigator Jasper Maelfait gepusht werd om verder te rijden. Een goede keuze. “Ja, want op de allerlaatste proef pakten we nog de tweede plaats bij de Juniors.”

De 25-jarige Dean Meuris uit Bocholt reed de tweede rally uit zijn carrière, nadat hij vorig jaar in het Criterium debuteerde. “Ik heb me geweldig geamuseerd. Mijn enige doel was de finish bereiken en dat is gelukt met deze Ford Fiesta van XLT. Ik heb weer genoten van mijn thuiswedstrijd,” lachte Dean. 

Klassement Junior BRC (na 5/10 wedstrijden): 1. J. Dewilde 82 punten; 2. G. Pyck 79 punten; 3. T. Rensonnet 72; 4. B. Verlinde 31; 5. M. Decock 28; 6. N. Bruyneel 27; 7. Ch. Munster 26; 8. C. Nielsen (DK) 25; 9. P-M. Brasseur 16; 10. M. Dalsager (DK) & D. Meuris 15; 12. L. Nuyts 12; 13. C. Benoit 10; 14. Th. Vandeputte & C. Mazuin 6